fbpx
Alltid fri frakt

Peter Dahl

PETER DAHL

Peter Christian Dahl var en svensk målare, grafiker, skulptör och författare. Han föddes i Oslo och kom till Stockholm under krigsåren på 1940-talet och bedrev studier vid Academie Libre, 1957. Han var verksam som lärare vid Gerlesborgsskolan under 60- och 70-talet, samt huvudlärare i måleri vid Valand, Göteborg 1971-73 och professor vid Kungliga Konsthögskolan 1975-79. Dahl målar i en expressiv realistisk stil med klara färger, sensuella figurkompositioner med ett kritiskt perspektiv på överklassens lyx och den småborgerliga miljö han själv inte kom ifrån. Med en av Francis Bacon-inspirerad expressionism skildrade han i en svit bilder händelseförloppet i Medelsvenssons dagdrömmar om ”det ljuva livet” i socialgrupp ett. Under årens lopp har Peter Dahl fortsatt med temamåleri. 1981-1984 illustrerade han Fredmans Epistlar i 87 bilder. Han är utåtriktad och skildrar gärna sitt eget liv med stänk av självironi. Det finns en svensk tradition i hans måleri, han tar gärna upp det gamla och förnyar det. På senare tid blev hans stil mjukare och mer sensuell, hans dans och backanalmotiv fick drag av rokoko. Som grafiker har Dahl blivit känd särskilt för sina kongeniala illustrationer till Bellmans ”Fredmans epistlar”. Peter Dahl är en vår tids riktigt stora konstnärer, enormt produktiv och ständigt populär.

UTBILDNING

Kungliga Konsthögskolan
Académie Libre

UTSTÄLLNING URVAL

Galleri Mats Bergman
Galerie Prisma, Stockholm
Galleri Stockholm
Sven-Harrys konstmuseum, Stockholm
Galleri Melefors – Fine Art
Fullersta Gård, Huddinge
Zornmuseet,  Mora
Grafikens Hus, Södertälje
Bror Hjorths Hus, Uppsala
Edsvik konsthall,  Sollentuna
Tomarps kungsgård, Kvidinge
Ebelingmuseet, Torshälla
Prins Eugens Waldernarsudde
Dianahuset, Norrtälje
Konstnärshuset och på Konsthallen i Göteborg

ÖVRIGT

Representerad vid bland annat Kalmar konstmuseum, Norrköpings konstmuseum och Moderna museet.

Peter Dahl  är en av de konstnärer som finns representerad på konstgalleri Galleri Mats Bergman

Kategorier
Konstnärer

Du har inte lagt några produkter i varukorgen ännu.

Bisnode - Kreditbetyg AA Bildupphovsrätt Betala med Klarna Betala med Visa Betala med Mastercard Frakt med Postnord Frakt med Schenker

Handla online

Vi erbjuder det bästa ur den Nordiska konstfloran, med en mångfald av noga utvalda konstnärer från olika genrer och generationer. I vårt galleri finner du ett stort urval av Nordens mest erkända konstnärer.

Fri frakt

Fri frakt för alla beställningar. Vi använder PostNord och Schenker som våra logestikpartners och den ordinarie leveranstiden ligger på 5-10 arbetsdagar.

Returpolicy

Retur skall ske inom 14 dagar från leveransdagen under förutsättning att produkten återlämnas i oskadat skick.

Betalalternativ

Handla smoooth med Klarna. Angivna priser är totalkostnad inklusive frakt och emballage kostnad.